Будинок з саману. Екологічне будівництво.

Будинок з саману. Екологічне будівництво. 

Вітаю!
Повільно але впевнено іде реалізація неординарного проекту 
приватного будинку з саману під Львовом!

Фасад будинку з саману зі східної сторони (від вулиці)

Ескізи фасадів будинку (зі східної і південної сторони)

Проектні рішення.

Будинок з саману має певні конструктивні і технологічні особливості, які слід врахувати під час проектування і планування будівництва.
Саман - суміш глини з соломою. Мені відомо про два типи саману: "легкий" і "важкий".
"Легкий" саман - це солома, змочена в рідкій глині. У вологому стані її втрамбовують між дошок дерев'яного каркасу стін.
"Важкий" саман більшою мірою глина. Він водночас є і конструктивним матеріалом, і ефективним утеплювачем з точки зору теплотехнічних характеристик.
Площа нашого проекту близько 150м2.
При такій площі одноповерховий будинок мав би розмір 12х13 метрів і, з двома місцями під авто під навісом, зайняв би немалу площу на ділянці.
Крім того, виникає великий простір під дахом, який потрібно залучати як мансарду. Замовник, натомість, хотів мати повноцінний другий поверх з вікнами в стінах. Тому ми зупинились на двоповерховому варіанті.


Межа міцності на стиснення саману в сухому вигляді близька до газо- та пінобетонів марки 600. Тобто будинок з "важкого" саману може зводитись у два поверхи.
Але традиційно будинки з саману є одноповерховими, тож ми вирішили "вдягнути" "важкий" саман на дерев'яний каркас. Отже, саман в нашому випадку відіграє функцію самонесучої огороджуюючої конструкції. Навантаження від даху і перекриття на фундамент передаватиме дерев'яний, дворіневий каркас.
Товщина зовнішніх стін будинку змінна. Основна найменша товщина стін 400мм. На кутах будинку, де найбільші тепловтрати, товщина стін сягає 600мм. Розширення на кутах 1-го пов. має також декоративний ефект. Скруглені кути покращать аеродинаміку будинку.
Форма будинку прямокутна в плані, що має на меті спростити конструктивну схему і уникнути зайвих тепловтрат на додаткових кутах і еркерах.
Особливістю будинку з саману є також те, що стіни 2-го поверху мають бути над стінами 1-го, через велику вагу, яку не можна мереносити на перекриття по дерев'яних балках. Це суттєво ускладнює проектування. Треба зважати, щоб зберігалась відповідність площ приміщень їх призначенню.
Нам не вдалось цілком уникнути саманних перегородок що "нависають" над 1-м пов.
(дерев'яних перегородок між стінами замовник категорично не хотів).
Рішенням було оперти перегородку на подвійної висоти (спарену) дерев'яну балку.
Внутрішні стіни і перегородки з саману товщиною 200мм теж підсилені каркасом.
Фундамент монолітний, товщ.400мм. Оголовок фундаменту за проектом повинен розширюватись і повторювати форму криволінійних стін, для опирання кутових поширень стін. Під частиною будинку передбачений підвал. Частина є цокольною, тобто на половину висоти виступає над проектним рівнем землі. Тут влаштована паливна з вікном, через яке можна подавати дрова для твердопаливного котла.
Перегородки санвузлів 1-го та 2-го пов. вирішили робити з керамічної цегли, щоб уникнути проблем з подальшим оздобленням стін плиткою.
Зовнішню поверхню стін саману треба захищати від атмосферних опадів. Винос даху повинен бути максимальним. В нашому випадку - 1м.
Найкращим покриттям даху для такого типу будинків, на мою думку, міг би бути очерет або керамічна черепиця. Гарно виглядатиме також бітумна черепиця, крім того нею легко виконувати криволінійні форми дахів. В нашому проекті замовник зупинив свій вибір на металочерепиці. Спираючись на практичність та невисоку ціну в порівнянні, наприклад, з натуральною черепицею.
Щодо організації внутрішнього простору, то незважаючи на всі обмеження, які дає саман та невеликий проліт дерев'яних балок перекриття, ми намагались основні приміщення 1-го поверху зробити максимально інтегрованими одне в одне. Так, невеличкий хол перед сходовою кліткою поєднує вітальню та столову. Вітальня об'єднана зі столовою великим пройомом. Столова є продовженням кухні і утворює з нею єдиний простір. Перелічені приміщення перетікають одне в одне і мають візуальний зв'язок між собою. В центрі вітальні на межі зі столовою передбачена пічка з лежаками у вигляді лав. 

В чому основна перевага будинку із саману? 

В тому що в приміщеннях такого будинку прекрасний мікроклімат і енергетика. Влітку буде прохолодно, зимою стіни з саману будуть добре тримати тепло. Крім того, в сонячні зимові дні глина в стіні із саману буде працювати як акумулятор: нагріватись від сонячного проміння вдень і повільно віддавати його протягом ночі.


Немає коментарів:

Дописати коментар