#Будівництво заміського будинку. Як вибрати ділянку.

Частина І. 

Як вибрати ділянку?

   Після тривалої перерви я знову готовий поділитись напрацьованим за останні роки досвідом.
В цій серії статей піде мова про будівництво невеликого заміського будинку. Насамперед, хочу розповісти про самі початки, перші важливі і правильні кроки, які повинна зробити людина, що планує почати будівництво заміського будинку. Інформація буде також актуальна для тих, хто планує будувати приватний будинок в межах міста!
   Отже - ділянка!
Є декілька аспектів на яких хочу закцентувати:

Загальний вигляд ділянки в контексті середовища.


- Географічний

Розташування ділянки відносно адміністративних центрів, центрів зосередження компаній, що надають будівельні послуги. Чим далі від міста тим більше зростатиме вартість доставки будматеріалів і до вартості будівельних робіт додадуться транспорті витрати.
Розташування ділянки відносно сторін світу. 
Планування будинку буде сильно залежати від орієнтації ділянки в напрямку північ-південь.
Важливо також, з якого боку у вас буде вулиця (під'їзд), з якого боку сусіди (споруди або високі дерева, що можуть затіняти ваші вікна або перешкоджати огляду)
Концептуальна планувальна схема 1-го пов. з врахуванням орієнтації по сторонах світу. 

- Геологічний

   Перед купівлею ділянки наполегливо рекомендую провести Геологічні Дослідження (Технічні висновки про інженерно-геологічні умови...)  або, як мінімум Геологічну Довідку. Щоб мати інформацію про грунти в місці будівництва, яка їхня несуча здатність і чи є грунтові води.
Наявність останніх на невеликій глибині відносно поверхні грунту ускладнить виконання фундаменту, позбавить вас можливості влаштування підвалу і септику. Замість септика прийдеться виконати очисну споруду, що суттєво дорожче.

   Септик передбачає доочищення стоків в грунті, після осідання твердих частин в споруді септика, а очисні споруди є герметичною ємністю де відбувається біологічна очистка стічних вод. Після очистки, очищену технічну воду скидають в канаву, потік, на поля фільтації або викачують і вивозять. 

   Є простий "народний" метод випробувати грунт на наявність грунтових вод і здатність грунту "засвоювати" дощову воду. Для цього необхідно викопати яму в самому найнижчому місці ділянки (або в місці теоретичного будівництва) глибиною 1,0-1,5м. Після рясного дощу чи зливи, поспостерігати, чи просочується вода крізь грунт чи тривалий час залишається в ямі. Якщо вода тривалий час (декілька днів і довше) не зникає - це свідчить про підвищений рівень грунтових вод.

Яма глибиною близько 90см викопана перед дощем.
Яма глибиною близько 90см, викопана перед дощем. Після негоди,  на 2-3день, вода повністю зникла, залишивши тільки зволожений грунт на дні. Грунтових вод немає, що згодом підтвердила Геологічна довідка.

- Інженерний

Дуже важливо заздалегідь подумати про інженерні мережі. Якщо свердловину на воду і автономну каналізацію можна вирішити самостійно без особливих труднощів, то електрика і газопостачання можуть стати великою проблемою і суттєвою статтею витрат, якщо ваша ділянка розташована далеко від точки підключення. Найкращий варіант - наявні інженерні мережі: водогін, централізована каналізація, газ. 
Якщо на ділянці або поблизу є інженерні мережі (в тому числі ЛЕП), необхідно обстежити їх і усвідомлювати, що є нормативні вимоги відступу від них до житлового будинку.
При наявності на ділянці фундаменту або його фрагментів, провести шурфування, визначити товщину і глибину закладання по кутах, вивчити якість бетону і придатність бетонної конструкції для використання.

Фундамент в землі. Перше обстеження.

Фундамент в землі.
Шурф 1х1м, на глибину фундаменту.
Товщина стіни фундаменту 50-55см. Глибина 90-100см без подушки. Бетон міцний, не відлущується. Аналогічно по інших кутах. Висновок: Підземна частина конструкції придатна в якості основи для наземної частини фундаменту невеликого будинку (за умови задовільних характеристик грунту згідно Геологічної Довідки)
Вигляд зверху. Видно шурфи виконані по 4-х кутах майбутнього будинку.

- Юридичний

Перед купівлею ділянки обов'язково треба звернутись до землевпорядника, щоб винести межі ділянки згідно координат, вказаних в кадастровому реєстрі, в натуру. Трапляється, що офіційні межі, вказані в документах, не відповідають фактичним, на які вам переконливо вкаже продавець.


Немає коментарів:

Дописати коментар