Покриття підлог

"Секрети Матеріалів. 
  Підлоги."

floor1.JPG
Ринок оздоблювальних матеріалів постійно розвивається, дивуючи нас цікавими сучасними рішеннями. Нові фактури, кольори, візерунки, форми значно розширюють можливість їх використання.
Кожен оздоблювальний матеріал розроблений відповідно до умов його експлуатації. Матеріал покриття підлог має певні властивості, оздоблення стін та стель – інші. Тому за сферою застосування матеріали можна поділити на три групи: покриття підлог, оздоблення стін, оздоблення стель.
Зрозуміло, що можна експериментувати і пробувати застосовувати матеріал не за прямим призначенням. Наприклад, підлогове покриття, чи то паркетну дошку чи керамічну плитку, можна застосовувати не тільки як покриття підлог, а й як декоративний елемент в оздобленні стін і навіть стель (у випадку з деревом).
У цій статті розглянемо докладніше, що в нас під ногами.


Є такі основні типи покриття підлог в помешканнях:
-          штучний паркет;
-          паркетна дошка;
-          дошка звичайна (шпунтована);
-          ламіноване покриття (ламінат);
-          килимове покриття;
-          керамічна плитка та керамограніт;
-          природний камінь.
Усім відомий штучний паркет і паркетна дошка вирізняється екологічністю та, за умов правильного застосування, - довговічністю.
Підлоги з паркетної дошки завжди виглядають солідно. Паркетна дошка може виготовлятись як з традиційних, так і з екзотичних порід деревини. Великий розмір панелей відображає статус помешкання. Якісне дерево, як правило, має однорідну структуру без сучків та тріщин. Поверхня гладка і рівна. Такий матеріал зазвичай призначений для дорогих іміджевих інтер’єрів. Дошка з чітко вираженою структурою створює враження дешевого матеріалу і більше надається для інтер’єрів в етнічних стилях, зокрема, в стилі кантрі. Інколи, щоб підсилити ефект еклектики, можна використовувати грубу дошку як контраст вишуканого глянцу та брутальної грубої дерев’яної поверхні.
floor2.JPG
Дерево як матеріал комфортне при дотику руки чи оголеної стопи. Дерев’яні підлоги мають високу здатність передавати звуки. Цокання каблуків, якщо взуття з твердою підошвою, буде гучним і чутним не тільки у вашому помешканні, а й у сусідніх квартирах.
До недоліків дерев’яних покриттів можна віднести ще й їх м’якість. Жіночі каблуки можуть залишити небажаний візерунок на поверхні паркету. Крім того, дерево чутливе до температурно-вологісного режиму. Після всихання можуть утворюватись щілини між дошками та з’являтися неприємний скрип під час ходи.
floor3.JPG
До особливостей деяких екзотичних порід дерева можна віднести їхню властивість змінювати свій тон і насиченість кольору під впливом сонячного проміння. З часом такі підлоги темнішають. Тому певний час після вкладання такого матеріалу не рекомендується загромаджувати приміщення меблями та застеляти килимами. На їх місці з часом паркет буде виглядати світлішим.
Паркет та паркетна дошка потребують захисного покриття та догляду.
На сьогодні є багато засобів для захисту підлог від вологи та для збереження її привабливого вигляду. Це лаки та олія. Тепер дедалі частіше використовують лаки на водній основі оскільки вони більш екологічні. Лак надає дереву матовану або глянцеву поверхню, олія надає паркету матової поверхні та увиразнює текстуру волокон.
Сучасні технології дають змогу штучно зістарити паркет, створюючи ефект антикварності підлог із дерева.
floor4.JPG
Ламіновані покриття (у народі – ламінат) – це панелі з деревоволокнистого матеріалу покриті з лицьового боку декоративним шаром із зображенням, що імітує дерев’яну поверхню. Дуже практичний, міцний і позбавлений недоліків натурального дерева матеріал. Швидко монтується, не потребує особливого догляду і доступний за ціною. Якщо Ваш вибір – цей матеріал, то необхідно зважати на таке. Під час огляду панелей візьміть кілька з них і з’єднайте їх так, як вони виглядатимуть у Вашому помешканні. Зверніть увагу, як малюнок дерева переходить з однієї панелі на другу. Текстура на кожній наступній панелі повинна трошки відрізнятись від попередньої. Малюнок дерева на стиках панелей у повздовжньому напрямі має бути непомітним. Уникайте ефекту матриці, коли кожна наступна панель – це точна копія попередньої. Шукайте такі серії, де імітація найбільш природна.
Килимове покриття застосовують у приміщеннях де необхідно створити відчуття комфорту та забезпечити хорошу звукоізоляцію приміщень.
floor5.JPG
Килимове покриття, або, як його ще називають, – ковролін, виготовляють рулонами або плитками. Якісне килимове покриття має міцну пластикову (ПВХ) основу, яку після укладання з’єднують в один суцільний килим. У плитковому варіанті можна замінити один клаптик без потреби переукладати всю площу приміщення.
floor6.JPG
Переваги: безшумний, приємний і теплий на дотик та для споглядання.
Мінуси: штучний матеріал, потреба в щоденному ретельному догляді.
Штучний камінь у вигляді керамічної плитки та керамограніту нині дуже поширений. Гама кольорів і фактур багата, а ціна доступна. Це зручний, практичний і невибагливий матеріал, стійкий до стирання та впливу органічних речовин.
floor7.JPG
Штучну підлогу у вигляді плитки виготовляють з двох основних видів сировини: ГЛИНА (керамічна плитка) та подрібнений камінь («КЕРАМОГРАНІТ»).
Керамічна плитка може бути різноманітного розміру з нанесеним малюнком покритим глазур’ю. Технологія виробництва дає змогу створити великий вибір кольорів, текстур і малюнка.
Керамограніт виготовляють методом пресування подрібненого каменю з додаванням полімеру. Він має однорідну структуру по всій товщині виробу. Тому механічні пошкодження не впливають на властивості малюнка – він такий самий, як на поверхні. Керамограніт може мати матовану, фактурну або глянцеву поверхню. Глянцевої поверхні досягають шляхом полірування виробу.
На відміну від керамічної плитки, технологія виробництва керамограніту надає менші декоративні можливості.
Керамограніт дуже міцний і недорогий матеріал. Його морозостійкі серії можна застосовувати для облицювання зовнішніх сходів, терас і балконів.
floor8.JPG
Природний, або натуральний камінь для підлог – це плитки з мармуру, граніту, пісковику та інших порід каменю. З природного каменю, як, зрештою, і зі штучного, можна викладати різноманітні художні панно.
floor9.JPG
Натуральний камінь має надзвичайно багату палітру неймовірних візерунків і кольорів. Він виглядає дуже гарно і вишукано, особливо коли поверхня полірована. До недоліків природного каменю можна віднести його крихкість внаслідок неоднорідної структури. Полірована поверхня природного каменю з часом у місцях постійних фізичних навантажень (тертя) може втратити блиск.
floor10.JPG
Деякі види каменю легко вбирають воду та різні рідини. Сліди на світлому мармурі від кави чи вина вивести дуже складно. Проте є хімічні засоби для догляду за мармуром та іншими породами каменю. Відомо, що камінь - холодний на дотик. Тому, якщо його застосовують у місцях постійного перебування людей – рекомендується влаштовувати підлогове опалення. У такому випадку камінь стане ефективним джерелом тепла.

Немає коментарів:

Дописати коментар