Самодостатнє місто. Ілюстрація міського середовища майбутнього. Частина IV

Продовжую розповідати про найбільш цікаві, з моєї точки зору, концепції розвитку міст майбутнього "Самодостатнє місто: Ілюстрація міського середовища майбутнього".(THE SELF-SUFFICIENT CITY: Envisioning the habitat of the future) з однойменного каталогу конкурсних проектів 2010р. (Частина IV)


«Скай сіті»
Проект «Скай сіті» ще одна спроба спрямувати розвиток міста у вертикальному напрямку для зменшення впливу на земну частину біосфери і максимального збереження земного ландшафту. Містобудівне утворення «Скай сіті» нагадує велетенський хмарочос, тільки замість поверхів в нього комплекс платформ на яких можна побачити вулиці та житлові будівлі. Кожна платформа складається з декількох рівнів.



 Рівні розділені за функціональним призначенням. Самий верхній рівень окремо взятої платформи, назвемо його, умовно «наземний» (адже жодний з них не є таким так як розташований високо над рівнем поверхні Землі) є рівнем на якому височіють будівлі поєднані системою пішохідного руху. Ширший торець видовженої в плані платформи завершує місце концентрації культурної громадської обслуговуючої та торгової функції. «Поверхом» нижче розташований транспортний рівень по якому здійснюється рух транспорту відокремленого від пішохідних потоків в межах одного рівня. І в нижній частині платформи розташований рівень переробки домашніх відходів з рециркуляційним басейном очистки. 


Таким чином - всі ці три рівня: рівень пішохідного руху та забудови, транспортний рівень, та рівень утилізації відходів формують гігантську платформу яка разом з силовою системою, що живиться від енергії сонця і вітру є самодостатнім містобудівним елементом з якого можна формувати вертикальну структуру міста. Нанизуючи одну платформу на іншу об’єднуючи їх вертикальною системою інженерних мереж і транспорту. Привабливість даної концепції в тому що вона може існувати в різних кліматичних та географічних умовах. Будь то поверхня родючої землі, пустеля, чи підтоплені території. Попри свою футуристичність, проект передбачає в межах рівня забудови – традиційний міський пейзаж: мережа пішохідного руху як відкритий простір чергується зі звиклою квартальною забудовою. Принцип самодостатності закладений в кожному модулі платформи. Отже вся структура є комплексом об’ємів,здатних до саморегуляції, об’єднаних в нескінченно високу вертикальну структуру під назвою «Скай сіті».
В даному проекті автори роблять наголос не на архітектурній виразності міста та його архітектурному образі а стверджуть що першочерговими і актуальними аспектами міст майбутнього будуть її раціональність, функціональність та життєздатності, можливість успішно реагувати на виклики часу.

У статті використана інформація з каталогу виставки: THE SELF-SUFFICIENT CITY: Envisioning the habitat of the future. 2010.

Читати попередню статтю по цій темі...>

Немає коментарів:

Дописати коментар