Gentleman Quality

Cтаття "Gentleman Quality"  була написана мною до журналу "Real Home", щоб розкрити ідею, яку я реалізував під час проектування даного інтер'єру та втілення проекту в життя.

У творчому процесі під назвою «Дизайн Інтер'єру», зазвичай, беруть участь три головні дійові особи, три сторони, які зацікавлені у якісному результаті. Це замовник, проектант і підрядник, останній відповідає за виконання будівельних робіт. Усі три учасники процесу повинні займати надзвичайно активну позицію. Адже тільки в результаті синергії цих трьох осіб народжується, справді, красивий, якісний і практичний інтер’єр.
Одним з таких інтер’єрів, на мою думку, став інтер’єр «Gentleman Quality», реалізований в 2006 році в новобудові на вулиці Сахарова у Львові.




«Gentleman Quality» в перекладі з англійської означає «Якість Джентельмена», тобто йдеться про чоловіка, який має свій стиль та винятковий смак . Архітектор недаремно дав таку назву цьому інтер’єру, намагаючись наголосити на статусі людини, яка в ньому проживає.
Хочеться відзначити також, що з моменту реалізації проекту минуло більше 4 років, а він до сих пір не втратив своєї привабливості та актуальності. Такому ефекту посприяли застосування якісних оздоблювальних матеріалів та високий рівень виконання будівельних робіт.
Планування в новобудові з монолітним каркасом мало низку недоліків. Великим мінусом квартири було те, що вхід в помешкання передбачався через передпокій-тамбур, який мав відокремлюватися від вітальні глухою перегородкою. В результаті раціональна прямокутна форма кімнати набувала Г-подібної форми. Окрім того, вхід в кухню здійснювався з вітальні, що робило її не дуже затишною для постійного перебування та відпочинку.
Отож, у помешканні необхідно було вирішити відразу кілька основних проблем. Насамперед, організувати вхід в квартиру таким чином, щоб вхідна зона, з одного боку, була візуально відокремленою від вітальні, з другого - не руйнувала основний простір квартири своїми глухими стінами. Також важливо було зберегти максимальну площу вітальні, організувати вхід в кухню, знайти зручне місце під гардеробні шафи.
Утім, складна задача – широке поле для оригінальних рішень.
У першу чергу, хотілось, щоб передпокій не «відбирав» площу у вітальні, а навпаки, гармонійно об’єднувався з об’ємом основного простору. Відтак передпокою судилося стати багатофункціональним. І це знайшло своє втілення. Коридор відокремили від вітальні нестандартною декоративною перегородкою, яка взяла на себе одразу декілька функцій:
- гардеробної шафи для верхнього одягу
- екран прихожої від вітальні
- декоративного формотворчого елементу
Крім того, вона залишилась напівпрозорою, що дозволило організувати так званий «перетікаючий» простір. Такого ефекту вдалося досягти завдяки вставці з матованого скла та мобільній дзеркальній дверці шафи.
Місце для двох інших гардеробних шаф знайшлося в коридорі ліворуч від входу. Таким чином, передпокій з коридором утворили просторий хол з трьома вбудованими гардеробними шафами. Вхід в кухню теж був влаштований з цього холу, а це додало більше корисної площі та функціональності вітальні. Дверний проріз «вітальня-кухня» став тепер непотрібним, а тому перетворився на вітрину з матованого скла в дерев'яній рамі. Цей, сам по собі, декоративний елемент, дозволив світлу безперешкодно проникати з одного приміщення в інше, що в свою чергу зробило комфортнішим відчуття глибини простору*.
Зі сторони кухні в товщині стіни ця конструкція заповнена полицями з вбудованою у вертикальну поверхню підсвіткою. Ці полиці сьогодні власник квартири використовує для колекційних сервізів та сувенірів, які привозить з екзотичних країн.
Отже, квартира отримала функціональний передпокій, три повноцінні гардеробні шафи в холі, простору вітальню, розділену на зону відпочинку та робочу зону з офісним столом та кріслом для роботи за комп'ютером.
Недоліки планування стали його перевагами!
За бажанням замовника був спроектований суміщений санвузол задля збереження переваг простору. До того ж таке рішення дозволило влаштувати додаткову третю гардеробну шафу в холі. Нішу за розсувними дверима використали для пральної машини, кошика для білизни та полиць для побутової хімії. Видимий простір санвузла отримав хороші пропорції, які підкреслила сантехніка стильних прямокутних форм.
Від самого початку роботи над проектом в архітектора виникла ідея візуального об'єднання основних приміщень помешкання, створення відчуття цільності інтер’єру. Такого ефекту вдалось досягти завдяки оздоблювальним матеріалам, використанню світлопрозорих конструкцій та раціональному планувальному рішенню.
Природній камінь, шпалери теракотового кольору та дерев'яні смужки стали цим об’єднуючим фактором. Кам'яна стіна, що починається у вітальні натяком, розвивається в холі, знаходить своє продовження в кухні, розривається вітриною і знову продовжує свою лінію вздовж двох стін кухні. Суцільний масив каменю підкреслений стрімкими горизонтальними смужками з дерева. Цільності об’єму кухні додає підлога з керамічної плитки темно-коричневого кольору. ЇЇ натуральна потертість делікатно нагадує фактуру шкіри, яка, дбайливо викладена кубиками. Теракотові шпалери вітальні проходять вузькою смужкою в передпокої, холі та на кухні, нагадуючи про приналежність цих приміщень до єдиного простору. Стіна, що межує між вітальнею, передпокоєм та кухнею, стала не лише конструктивною, але й візуальною та декоративною основою, стержнем усього інтер’єру.
Велику увагу автор інтер’єру приділив підбору матеріалів. Замовник, як людина вибаглива, з відчуттям смаку та стилю, поставився особливо ретельно до цього питання. Наприклад, плитка великого розміру у ванні - має природній малюнок, що ефектно імітує мармур, приємний натуральний колір та поліровану поверхню. Для декору також обрали вузьку смужку, що нагадувала лаковану панель з червоного дерева. Такі використовують для оздоблення салонів дорогих авто. Приймаючи ванну з таким декором, ви наче комфортно подорожуєте.
Світло у вітальні завмерло кубиками над комфортним диваном, зайвий раз підкреслюючи функціональність, яку можна прочитати в кожній формі, в кожній лінії, в кожному предметі.

Ігор Кава
________________________________
Глибина простору* - максимальна відстань візуального сприйняття об’єму інтер’єру людським оком, в тому числі, крізь світлопрозорі конструкції - скло, пластик, гардини. (Авт.)

Оглянути фотосесію інтер'єру для журналу "Real Home"

Немає коментарів:

Дописати коментар